Spelmansstämma på Vallby Friluftsmuseum, Västerås

Söndagen den 26 juli 2015 kl 13.00

Stämman som i antal gånger slår många andra musikevenemang avverkades nu för 39 gång i ordningen. Årets stämma gästades av 40 – 50 spelmän. I år såg det lite dystert ut med vädret. Vi har hadft en usel vår och sommar med mycket regn och lite värme. Väderleksrapporten var skrämmande inför stämman, så vi beslutade att direkt flytta in i Missionshuset. Tur var det, för när stämman började så började också störtregnet.


Man skulle tro att tillslutningen av spelmän och publik skulle bli dålig, men icke. Mellan 40 och 50 spelmän dök så småningom upp och vi räknade in mellan 80 och 90 åhörare när vi startade i Missionshuset, det var fullt och stämmningen var god. Spelmän hade dykt upp från när och fjärran – Eskilstuna, Enköping, Stockholm, Örebro, Skinskatteberg och en enstaka från Norrland som var på genomresa.


Stämman inleddes med sedvanligt allspel med Per Torelli som lika sedvanlig spelledare. Följande allspelslåtar spelades:


1.  BRUDMARSCH  fr. Husby, Dalarna   efter Udd Axel           G-Dur
2.  SPIKENS VALS   efter Axel Inge                                        G-Dur
3.  SALA SCHOTTIS   av William Lundin                             D-Dur
4.  HAMBOPOLSKA med VALS   efter skomakare Wiger        G-Dur
5.  BRUDMARSCH   efter Axel Inge                                        G-Dur
6.  VALS  efter Marstalla Olle                                                   G-Dur
7.  SKÄNKLÅT    av Got Olle                                                   D-Dur
8.  GÅNGLÅT  från Äppelbo    av Ärtbergs Kalle                        G-DurFyra låtar spelades innan vi släpte loss Bo Eriksson att presentera grupperna från spellistan. Vi sparade resten av allspelslåtarna som avlutning efter gruppspelen.


Som sig bör så inleddes gruppspelet med en grupp från Västerås spelmansgille. Sedan följde 6 andra grupper och enskilda enligt listan som syns nedan.


Vi hade lite svårt att hålla koll på hur det var med buskspelet runt om i stugorna. Stugorna var öppna så att hugade spelmän kunde slå ihop sig och dra låtar i stämningsfull miljö i de gamla stugorna på friluftsmuseet. Alla spelmännen bjöds på fika i ett rum bakom kaféet. Det blev stundtals trångt där eftersom vädret inte tillät att man smög ut i det fria och drack sitt kaffe. Som vanligt blev det en del buskspel vid fikat.


En bra stämma i den långa raden. Inga tråkiga incidenter förutom vädret, utan mest en trevlig samvaro bland glada och vänliga människor.

Vi ser fram emot nästa års stämma på Vallby.


Här följer en hel del bilder. Vi använder hemsidan med bilder som en bra dokumentation över spelmansgillets verksamhet. Textdokumentation finns bakåt från 1998 och bilder kom in 2004.
Klicka på bilderna för att få en större bild.Vi laddar upp i Missionshuset inför allspeletDet blev smockfullt i salenSom ordförande önskade Leif alla välkomna. Det är Leif som tar alla korten och som gör hemsidan, så han får trixa lite med bilden får att komma med självPer Torelli drar igång allspelet. Han har vanan inne.Spelmansgillet är första gänget på spellistanSpellistanSom sig bör så är det värdföreningen som står överst på spellistanUnder tiden hade störtregnet kommit och alla fick inte plats inomhus
Anders Hägg från Stockholm hare blivit en återkommande gäst på våra stämmor
Han introduceras av Bo Erikson som är vår ständiga konternsier


Anders munnspel uppskattas mycket av publikenJ
an Erik Frisk från Skinskatteberg introducerade sig på vår stämmaÅ
terigen en spelman som hittar tillbaka till våra stämmor – Boris från Stockholm på munnspel. Nu med Ulf Arkvind på gitarr. - Duon Bu & Bä
Kul inslagÅ
terigen Västerås spelmansgille, nu en del av munnspelsgruppen – Mycket munspel på stämmanJ
ohn-Erig Hammarberg som har samlat munnspelsgruppen fick också tid att framföra låtar självÅ
ter igen nya ansikten på vår stämma – Roger och Conny från ÖrebroI
ngela Adler har dock varit med på våra stämmor och brukar alltid ställa upp.Verksamheten på Missionshuset avslutades med några allspelslåtar. Men nu hade en del av spelmännen redan förflyttat sig till andra stugor och till kaféetI kaféet pågick buskspel tillsammans med fikatBullen till kaffet smakadeUnderhållningen pågår samtidigtSista bilden från denna stämman
Det blev 50 fikaransonerTill startsidan