Spelmansstämma på Vallby Friluftsmuseum, Västerås

Söndagen den 30 juli 2017 kl 13.00

Lars Englund har bidragit med nedanstående reportage och bilder från stämman:

Som vanligt arrangerade Västerås Spelmansgille och Vallby Friluftsmuseum sin årliga spelmansstämma sista söndagen i juli. Prognosen för vädret lät inte alltför positiv några dagar innan, men när söndagseftermiddagen inträdde bjöds det på härligt sommarväder.

Ett 50-tal spelmän slöt upp liksom ungefär lika många åhörare. Särskilt trevligt var att också ”utsocknes” spelmän från till exempel Köping, Örebro, Strängnäs, Mariefred och Enköping tagit sig hit. Conny Eriksson från Örebro spelade några låtar på silverbasharpa, ett instrument som jag tycker vi alltför sällan får höra. Och så fick vi för första gången höra ett par estniska visor framförda av en grupp spelmän och dansare som nyligen besökt Lilla Rågö.

När vi avverkat de sista allspelslåtarna hade det gått ett par timmar av eftermiddagen. Därefter fick vi tillfälle att ta en stärkande fikapaus. Och sedan blev det såklart buskspel på olika håll och kanter.

När de sista spelmännen slutade spela vet inte jag, fastän jag gick efter stängningsdags. Då spelades fortfarande på Norrsyltagården. Det tycker jag är ett gott betyg för en spelmansstämma.

Lars Englund

Allspelslåtar:

Polska efter Erik Karlsson
Prostlåten, gånglåt efter Hyvlar-Pelle
Vad du har lôvat
Skänklåt efter Axel Inge
Patri Katt, schottis efter Hyvlar-Pelle
Väddövalsen
Båtsman Däck
Julpolskan” efter Hyvlar-Pelle

Klicka på bilderna för att få en större bild.Allspelet är i gångEn annan vy av allspeletOch en tredje vyUlf Svarsbo och Jan OlssonKjell Wahlberg och B O SkottheimTre av fem” från EnköpingLite av publikenBengt och ChristerPer Torelli och Tomas Fagerberg?


Sigvard Larsson och John-Erik HammarbergDagöflickorna och OlleIngela är en trogen gäst på våra stämmor


Till startsidan